BLACK FRIDAY na www.cecetka.cz od 22.11.-30.11. Nejlevněji na trhu. Doprava zdarma u všech objednávek nad 15.000 Kč.

Grilovací sezóna v plném proudu

S prvním slunečným dnem nám všem odstartovala grilovací sezóna. Dá se říct, že všem milovníkům grilování začala sezóna již v průběhu dubna a bude trvat přes celé léto až skoro do podzimu. Ze všech zahrad je cítit nezaměnitelná vůně grilovaného masa, steaků a jiných lahůdek. Grilování je pro mnohé jakousi vášní a velkým kulinářským zážitkem. Grilování Vám usnadní nejen vhodně zvolený gril, ale také příslušenství v podobě grilovacích pomůcek, jako jsou grilovací kleště, obracečky nebo jehly.

V dnešním článku si povíme o výběru správného grilu a také o grilovací výbavě.

Jaký gril si vybrat?

Výběr grilu závisí na tom, co máte Vy sami rádi. Stolní menší gril je vhodný, pokud plánujete grilovat například na balkóně. Naopak na terasu, zahradu nebo pod pergolu je vhodný velký plynový gril nebo gril na dřevěné uhlí.

Elektrické grily

Elektrický gril je výborná alternativa, když chcete grilovat na balkóně nebo pokud chcete grilovat rychle, čistě a nekomplikovaně. Nepotřebujete ani uhlí, ani plyn – k uvedení grilu do provozu stačí elektrická zásuvka. Gril je připraven k provozu a griluje spolehlivě, bez kouře a bez další techniky. Je velmi praktický. Ke grilování většího rozsahu nebo k profesionálnímu grilování jsou však vhodnější větší plynové grily nebo grily na dřevěné uhlí.

Plynové grily

V současné době, stále více vzrůstá poptávka a oblíbenost plynových grilů. Plynové grily nekouří a dají se rychle roztopit. Teplotu na grilu lze bez problémů regulovat. Větší modely mají často přídavné moderní funkce. Velmi praktická je například možnost využívat více plynových plamenů, které lze samostatně regulovat. Pak můžete současně bez problémů grilovat potraviny s různou dobou grilování.

Grily na dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí – ty jsou pro mistry grilování, kteří mají grilování jako hobby. Jde o klasické grily, ze kterých se kouří. Sehnat se dají jak malé kulové grily, tak velké grilovací vozíky. Potraviny se většinou grilují tak, že jsou položeny na rošt přímo nad rozpálené uhlíky. Přitom je potřeba dávat pozor, aby se grilované maso nespálilo. Schopnost regulovat teplotu vyžaduje značné zkušenosti s grilováním.

Mít správný gril ale nestačí. Bez vhodných grilovacích nástrojů se neobejdete. K základnímu vybavení každého mistra grilování patří:

Grilovací kleště

Tato pomůcka Vám při grilování nesmí chybět. Pomocí grilovacích kleští můžete maso a klobásky na gril bezpečně pokládat, otáčet je a zase odebírat. Díky grilovacím kleštím si udržíte dostatečný odstup od žáru a rozpáleného tuku.

Grilovací obracečka

Grilovací obracečka má podobnou funkci jako grilovací kleště. Hodí se zejména v případě, kdy se grilovaná potravina nedá kleštěmi dobře uchopit nebo je choulostivá na dotek. U všech obraceček je důležité, aby měly dlouhé držadlo a širokou uchopovací část.

Grilovací vidlice

Grilovací vidlice je povinným doplňkem pro každé letní grilování. Vidlice se hodí především pro napichování masa a manipulaci s pokrmy při grilování.

Grilovací teploměr

Vpichovací teploměr na pečení masa je důležitý hlavně pro měření vnitřní teploty masa. Využijete ho nejen při grilování, ale také při pečení masa v troubě.

Grilovací mřížka

Grilovací mřížku můžete využít jak pro grilování ryb, tak i například pro grilování hamburgerů.

Grilovací jehly

Grilovací jehly s masem nebo zeleninou vypadají jedinečně. Lze je využít na přípravu špízů nebo ražniči. Místo jehel také můžete použít bambusové špejle.

Grilovací rukavice

Už jste se při grilování spálili? Tak asi víte, jak to bolí. Aby se Vám to už příště nestalo, pořiďte si grilovací rukavice. Jsou vyrobeny z kvalitního žáruvzdorného materiálu a ochrání Vám ruce při grilování.

Kartáč na čištění grilu

Jak už vyplívá z názvu, kartáč je vhodný na čištění roštů a grilů. Snadno s ním odstraníte zapečenou mastnotu a zbytky pokrmů z grilu.

Obal na gril

Ve dnech, kdy gril nepoužíváte, je dobrého ho zakrýt obalem na gril a ochránit ho tak před prachem, sluncem i deštěm. Pamatujte na to, že pokud se o gril dobře staráte, prodloužíte tím jeho životnost.

Před sezónou i v průběhu sezóny, myslete také na pravidelnou revizi a kontrolu grilu, ať při návštěvě a velké grilovací párty nedojde k nějakému faux pas. Minimálně na začátku a po grilovací sezóně nezapomeňte gril důkladně očistit, otřít mokrým hadrem nebo umýt vapkou a odstranit zbytky usazených nečistot, aby byl gril dobře uskladněn na zimní období a na jaře opět dobře sloužil.

Grily i grilovací příslušenství seženete na našem e-shopu ČEČETKA s.r.o. Pokud budete s čímkoli potřebovat poradit, neváhejte nás kontaktovat na Tel.: +420 724 535 046. Nebo nám můžete napsat e-mail na: obchod@cecetka.cz